Punat


Punat je slikovito naselje smješteno na jugozapadnoj obali otoka Krka, a naistočnoj obali Puntarske drage. Punat je samo 8 km udaljen od grada Krka, a oko 30 km od Krčkog mosta koji spaja otok s kopnom. Tradicija govori da naziv Punat potječe od latinske riječi Pons, u prijevodu most, jer se smatra da je nekoć postojao most koji je spajao uski prolaz u Puntarsku dragu s juga. Naselje Punat prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1377. godine kao Villa di Ponte. Naseljavanje stanovništva odvijalo se sporo, pa se Punat često ubraja u mlađa naselja na otoku, a danas mjesto broji oko 1800 stanovnika.

Marina Punat

U svojim počecima, gospodarstvo naselja činilo je poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, ovčarstvo i brodogradnja, a danas najvažniju gospodarsku granu predstavlja turizam, i to osobito nautički. U Puntu se nalazi jedna od najstarijih i najvećih marina na Jadranu, a velika je prednost što je duboko uvučena i zaštićena u Puntarskoj dragi.
U središnjem dijelu Puntarske drage, smješten je šumoviti otočić Košljun. Na Košljunu se nalazi Franjevački samostan izgrađen u 15. stoljeću, u kojem se nalaze etnografski muzej, zoološka zbirka i bogata knjižnica.

Otok Košljun

Punat je poznat po prekrasnim plažama i uvalama. Neke od njih nalaze se u neposrednoj blizini mjesta, ali neke su skrivene i do njih se može doći samo brodicama. Plaže su raznolike, od stjenovitih i šljunkovitih do pješčanih, te mogu zadovoljiti svačije potrebe. Neke od plaža zaslužile su i Plavu zastavu koja osigurava visoku kvalitetu usluge, čistoću mora i obale te opremljenost i uređenost plaža. Među njima su i plaža Punta Debij te plaža naturističkog kampa Konobe koji se nalazi nedaleko od Punta.

Plaža

Posjetitelji Punta mogu se baviti raznolikim aktivnostima, kao što su planinarenje kozjim stazama, vožnja bicikla ili šetnja uređenim stazama, tenis, odbojka na pijesku i mnogi drugi rekreacijski i zabavni sadržaji. Također, mogući su i individualni ili organizirani izleti po cijelom otoku, te do Plitvičkih jezera, Opatije, Pule i Venecije, kao i izleti brodom do obližnjih otoka, Raba, Cresa i Lošinja.Više informacija o Puntu doznajte na stranicama Turističke zajednice grada Punat.

Tečajna lista
EUR 7,62
USD 5,43
GBP 8,95
CHF 6,13

Ostale valute na ZaBa.